Pyszne ciasto z kaszą manną i truskawkami. Bez pieczenia, można więc przygotować w ciepłe dni, bez użycia piekarnika. Naprawdę smaczne, fajny efekt z tym grysikiem:)
Składniki:
- 2 opakowania herbatników np. petitków
- 1 litr mleka
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 szklanka kaszy manny
- 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Wykonanie:
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody, odstawiamy do ostudzenia. Formę o wymiarach dolnych 26 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wykładamy herbatnikami, jeden przy drugim. W garnku zagotowujemy mleko z cukrami i masłem.
Do gorącego dodajemy szklankę kaszy manny, zagotowujemy. Gotujemy około minuty lub dwóch od momentu zagotowania, mieszając, do otrzymania gęstej kaszy. U mnie to trwało troszkę dłużej ni z te 2 minuty;) Gorącą kaszę wylewamy na herbatniki i wyrównujemy. W jeszcze ciepłą kaszę wciskamy truskawki, do połowy ich wielkości. Studzimy. Zalewamy tężejącą galaretką.
Gdyby Wam truskawki truskawki podpłynęły do góry, wtedy trzeba je umieścić na miejscu przy pomocą malutkich wykałaczek, które usuniemy po stężeniu galaretki. U mnie nie było Takiej potrzeby, miałam gigantyczne truskawki, a kasza była tak gęsta, ze jak wbiłam to już zostały:)
Przechowujemy w lodówce. Przed podaniem dowolnie dekorujemy np. bitą śmietaną. U mnie tylko mięta. Smacznego :)