Gościmy

Odwiedza nas 420 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 18 lipiec 2015 02:00

Desernik jagodowy na spodzie z kruszonych ciastek owsianych

Napisała

Coś pysznego :) Prawdziwe polskie jagody mają niesamowity smak, ja je uwielbiam :) Dzięki nim ciasto jest po prostu rewelacyjne, wszystkim moim gościom smakowało. Delikatne, nie za słodkie, i mocno owocowe :) I w takie dni jak dziś można przygotować bez używania piekarnika :) Gorąco polecam :)

Składniki:

  • 250 g ciastek owsianych z czekoladą
  • 50 g masła
  • 250 g mascarpone
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 200 g + 200 g jagód
  • 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych

Wykonanie:

Ja robiłam w formie 24x24, można zrobić również w okrągłej formie 21 do 24cm. Przygotowanie desernika rozpoczynamy od ciasteczkowego spodu. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Ciasteczka drobno kruszymy wałkiem lub przy pomocy blendera. Mieszamy ciasteczka z masłem. Dno formy wysmarowujemy delikatnie masłem. Równomiernie rozkładamy masę ciasteczkową, wyrównujemy i schładzamy przez 30 minut w lodówce.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, schładzamy. Mascarpone mieszamy z jogurtem, dodajemy cukier puder. Ja użyłam miksera, żeby nie było grudek. 200 g jagód rozgniatamy widelcem. Ja nie rozgniatałam, wolałam, żeby w serniku były całe owoce. Jagody mieszamy z serem i jogurtem. Następnie wlewamy ostrożnie żelatynę uważając, aby masa się nie ścięła. Ja żelatynę dodałam przed jagodami i dokladnie wymieszałam. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy i schładzamy w lodówce około 2 godzin.

Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast 500 ml wody, używamy około 400. Galaretkę studzimy. 200 g jagód wykładamy na wierzchu masy serowej, delikatnie pokrywamy je galaretką i schładzamy w lodówce około 2h. smacznego :)

Źródło

 

 

 

Czytany 3023 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook