Pyszny delikatny torcik bez pieczenia z malinami i jeżynami. Słodycz masy serowej przełamują kwaskowate owoce, świetne połączenie. Torcik rozpływa się w ustach :) Przechowujemy go w lodówce, wyjmujemy tuż przed podaniem, zwłaszcza w tak upalne dni jak dziś :)
Składniki:
- 250 g mascarpone
- 400 g jogurtu greckiego
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżki żelatyny
- 200 g malin
- 200 g jeżyn
- 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
- 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
Wykonanie:
Użyłam okrągłej formy 21cm. Dno formy wykładamy biszkoptami. Następnie przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, schładzamy. Mascarpone mieszamy z jogurtem, dodajemy cukier puder. Ja użyłam miksera, żeby nie było grudek. Następnie wlewamy ostrożnie żelatynę uważając, aby masa się nie ścięła. Masę wylewamy na biszkopty, „wbijamy” połowę malin i jeżyn, tak by schowały się w masie serowej. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu z tą różnicą, że zamiast 500 ml wody, używamy około 400. Galaretkę studzimy. Pozostałe maliny i jeżyny wykładamy na wierzchu masy serowej, delikatnie pokrywamy je galaretką i schładzamy w lodówce około 2h. Smacznego :)
Źródło: Eksperyment własny :)