Kolejna babka, którą wypróbowałam ostatnio to babka czekoladowa z dodatkiem zielonej herbaty matcha. Herbata poza kolorem dodaje też delikatnego aromatu :) Ciasto dla wielbicieli ciast babkowych :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (odjąć 2 łyżki i zastąpić mąką ziemniaczaną)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 g masła
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki mleka
- 4 łyżki kakao
- 2,5 łyżki herbaty matcha*
Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiewamy i odkładamy.
Masło ucieramy z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodajemy wanilię i miksujemy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na pół, do jednej części dodajemy przesiane kakao, do drugiej - herbatę matcha. Mieszamy do połączenia.
Formę o wymiarach 29 x 11 cm (lub krótszą) smarujemy masłem, oprószamy mąką. Nakładamy na zmianę to zieloną to kakaową masę. Po wyłożeniu, widelcem robimy w cieście zygzaki. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 70 - 80 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy.
Polewa: Masło roztapiamy w małym garnuszku. Zdejmujemy z palnika, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do jej roztopienia. Polewę odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.
Ostudzone ciasto dekorujemy polewą. Smacznego :)
* Są różne rodzaje/gatunki herbaty matcha, od użytego rodzaju zależy kolor ciasta po wypieku. Czasem matcha może powodować zbrązowienie ciasta po upieczeniu - zamiast oczekiwanego ładnego, zielonego koloru. Do wypieków najlepiej kupić herbatę do wypieków.