Kolejna propozycja babki na wielkanocny stół :) Tym razem dla smakoszy czekoladowych smaków :) Wilgotna babka czekoladowa z pomarańczowym akcentem :) Jeśli lubicie ciasta babkowe powinna Wam przypaść do gustu jest wilgotna, puszysta i aromatyczna :)
Składniki:
- 270 g mąki pszennej
- 220 g cukru
- 60-70 g ciemnego kakao
- 1 łyżeczka kawy mielonej i rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekkim czubkiem) dałam więcej zamiast sody
- 1 łyżeczka sody ( z lekkim czubkiem) - pominęłam
- 2 jajka duże
- 250 ml mleka
- 250 ml gorącego soku pomarańczowego Hortex
- 130 ml leju roślinnego
- kilka kropel esencji/ aromatu pomarańczowego
Dekoracja:
- Ganache czekoladowy do dekoracji + plasterki i skórka pomarańczy (70 g czekolady +50 ml śmietanki kremówki)
Wykonanie:
Wymiary formy w jakiej piekłam to 22 cm średnica z kominem.
Do wysokiej miski wkładamy wszystkie produkty oprócz podgrzanego soku i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Następnie wolnym strumieniem, cały czas delikatnie mieszając na najniższych obrotach albo drewnianą łyżką, wlewamy gorący sok. Konsystencja ciasta będzie bardzo płynna- jak na naleśniki, tak ma być :) Przelewamy ciasto do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 minut (bez termoobiegu z opcją pieczenia od dołu, a pod koniec zmiana na góra-dół). Pod koniec pieczenia sprawdzamy drewnianym, długim patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Pieczemy do suchego patyczka – jeśli wymaga to pieczemy dłużej (zależy od piekarnika).
Po ostudzeniu babkę dekorujemy ganache czekoladowym (70 gram gorzkiej czekolady zalewamy 50 ml gorącej kremówki i mieszamy). Dekorujemy skórką pomarańczową i plasterkami pomarańczy. Smacznego :)