To coś dla mnie :) Jako miłośnik mleka w proszku, musiałam go wypróbować :) Prosty i smaczny :) Zdecydowanie moje smaki :) Taki mazurek nie tylko ładnie się prezentuje, ale naprawdę smakuje :) Można udekorować dowolnie, bakaliami, czekoladą, kolorowymi posypkami :)
Składniki:
Na kruchy spód:
- 200 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru pudru
- 150 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa z mleka w proszku:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru (ja zmniejszyłam nieco ilość cukru)
- 140 g masła lub margaryny
- 1 1/2 szklanki mleka w proszku
Dodatkowo:
-
groszki czekoladowe lub bakalie do dekoracji
Wykonanie:
Mąki przesiewamy do dużej miski razem z proszkiem oraz cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na kawałeczki zimne masło oraz sól i szybko siekamy np. nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy na 1 godz do lodówki lub całą noc. Ja użyłam malaksera do wyrobienia ciasta.
Pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej wkładamy ciasto i wałkujemy na kształt większy od foremki. Ja rozwałkowałam bez foli. Formę wykładamy papierem do pieczenia (może być 24×24 lub 25×35 cm). Ściągamy jedną warstwę folii z ciasta i układamy na dno formy. Przycinamy ciasto na kształt formy. Pozostałe skrawki ciasta ponownie szybko zagniatamy, wałkujemy i wycinamy dowolnie niewielkie kształty np. kwiatuszki. Układamy na cieście. Wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie nakłuwamy cały środek ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 C i pieczemy przez około 15-20 min do zarumienienia. Zostawiamy do wystudzenia.
Mleko podgrzewamy razem z masłem oraz cukrem do rozpuszczenia składników. Zostawiamy na chwilę do przestudzenia. Następnie dodajemy przesiane mleko w proszku i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki, aż masa zacznie być gęsta. Wykładamy na kruche ciasto i dowolnie dekorujemy. Smacznego :)