U mnie w tym roku na wielkanocnym stole zagości babka migdałowa :) Pachnie wspaniale :) Udekorowałam lukrem z dodatkiem amaretto oraz migdałami w czekoladzie i lukrowej skorupce;)
Składniki:
- 200 g masła
- 180 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka
- 120 g mąki pszennej
- 100 g zmielonych migdałów
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 - 4 łyżki wrzącej wody lub likieru migdałowego
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie mieszamy z migdałami, odkładamy.
W misie miksera ucieramy masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy ekstrakt z migdałów i miksujemy. Do masy maślano - jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i migdałami, mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do babki o pojemności 1 litra smarujemy masłem, oprószamy mąką i jej nadmiar strzepujemy. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy chwilę w formie, następnie wyjmujemy na kratkę.
Lukier: Składniki umieszczamy w miseczce i rozcieramy grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulujemy dodatkiem wody (jeśli jest zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli zbyt rzadki). Babkę lukrujemy i dekorujemy dowolnie. Smacznego :)