Gościmy

Odwiedza nas 646 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 17 marzec 2016 22:31

Babka piaskowa

Napisała

W tym roku postanowiłam przetestować babki na Święta;) Zrobiłam tradycyjną babkę piaskową, prosta i smaczna. Ja nie jestem fanką ciast piaskowych, więc nie potrafię się nimi zachwycać, ale z opinii moich łasuchów wiem, że przypadła im do gustu. Jeśli lubicie takie ciasta na pewno nie będziecie zawiedzeni.

Składniki:

  • 150 g masła
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków (lub więcej)
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • ekstrakt lub aromat cytrynowy do smaku
  • 1,5 łyżki przesianego kakao (opcjonalnie) na 'łatkę'

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło miksujemy z cukrem na średnich obrotach miksera na niemal białą, puszystą masę. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka pojedynczo wbijamy do masy maślanej, cały czas nie przestając miksować (za szybkie dodanie żółtek spowoduje zwarzenie się masy, nie ma to jednak wpływu na efekt końcowy).

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy, delikatnie miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy. Dodajemy ekstrakt z cytryny i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę - delikatnie mieszamy z ciastem. Moje ciasto było bardzo gęste zanim dodałam białka, ale udało się ładnie połączyć.

/Jeśli babka ma być z 'łatką', odkładamy około 1/3 ciasta i mieszamy z kakao; do formy ciasto wykładamy na przemian: warstwa biała, warstwa z kakao itd. widelcem robimy zygzaki w cieście)/.

Formę keksówkę o dolnych wymiarach 17 x 8 cm natłuszczamy i oprószamy mąką pszenną. Wypełniamy ciastem. Ja robiłam w foremce na babkę.

Pieczmy w temperaturze 160ºC przez około 60 minut (sprawdzamy patyczkiem, babka powinna być całkowicie sucha). Pierwsze 25 minut warto piec w temperaturze niższej, 150ºC. Ja zrobiłam dodatkowo polewę z czekolady. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2703 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook