Ciasto dla wielbicieli kokosowych smaków :) Wilgotna kokosowa warstwa zrobiona jest z kaszy mannej :) Naprawdę smaczne ciasto. Nie da się zjeść za dużo:)
Poniższe składniki są na blachę 20 x 27 cm. Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (wielkość M)
- 125 g drobnego cukru do wypieków
- 100 g mąki pszennej
- 40 g naturalnego kakao
- 50 g wiórków kokosowych
Masa kokosowa:
- 700 ml mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 250g masła
- 150g cukru
- 300g wiórek kokosowych
- 5 łyżek likieru Malibu
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%
Do nasączenia:
- 1/ 3 szklanki mleka
- 1,5 kieliszka likieru Malibu
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę wraz z naturalnym kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ a następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana suche składniki i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki. Surowe ciasto wlewamy do przygotowanej wcześniej blachy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.
Krem: Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło i doprowadzamy do rozpuszczenia i zagotowania się składników. Do gotującego się płynu dodajemy kasze manną i dokładnie ją rozcieramy (tak by nie powstały grudki). Kaszę gotujemy z 3 minuty i dosypujemy wiórki kokosowe oraz wlewamy likier. Chwile wszystko gotujemy- nie zapominamy o mieszaniu. Gotową masę ściągamy z palnika, przykrywamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Polewa: Ciemną czekoladę siekamy, przekładamy ją wraz ze śmietaną kremówką do metalowej miseczki, którą umieszczamy w gorącej wodzie - rozpuszczamy, mieszając od czasu do czasu.
Nasączenie: Mleko wraz z likierem łączymy.
Blachę, w której był pieczony biszkopt ponownie wykładamy podwójnym papierem do pieczenia. Do blaszki wkładamy upieczony, przestudzony biszkopt, który dobrze nasączamy mieszanina likieru i mleka. Na ciasto równomiernie wykładamy lekko ciepłą masę kokosową. Blaszkę przykrywamy folią spożywcza i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce, by masa dobrze zastygła. Następnie na zimną masę kokosową wylewamy polewę czekoladową. Tak przygotowane ciasto ponownie umieszczamy w lodówce na około 3 godziny (ja pozostawiłam ciasto w lodówce na całą noc). Smacznego :)