Gościmy

Odwiedza nas 555 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 02 czerwiec 2017 21:59

Ciasto Bounty

Napisała

Ciasto dla wielbicieli kokosowych smaków :) Wilgotna kokosowa warstwa zrobiona jest z kaszy mannej :) Naprawdę smaczne ciasto. Nie da się zjeść za dużo:)

 

Poniższe składniki są na blachę 20 x 27 cm. Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia. Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.

Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka (wielkość M)
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g naturalnego kakao
  • 50 g wiórków kokosowych

Masa kokosowa:

  • 700 ml mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 250g masła
  • 150g cukru
  • 300g wiórek kokosowych
  • 5 łyżek likieru Malibu

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 30%

Do nasączenia:

  • 1/ 3 szklanki mleka
  • 1,5 kieliszka likieru Malibu

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę wraz z naturalnym kakao przesiewamy. Białka oddzielamy od żółtek. Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ a następnie żółtka. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana suche składniki i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki. Surowe ciasto wlewamy do przygotowanej wcześniej blachy i pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.

Krem: Do rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier oraz masło i doprowadzamy do rozpuszczenia i zagotowania się składników. Do gotującego się płynu dodajemy kasze manną i dokładnie ją rozcieramy (tak by nie powstały grudki). Kaszę gotujemy z 3 minuty i dosypujemy wiórki kokosowe oraz wlewamy likier. Chwile wszystko gotujemy- nie zapominamy o mieszaniu. Gotową masę ściągamy z palnika, przykrywamy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Polewa: Ciemną czekoladę siekamy, przekładamy ją wraz ze śmietaną kremówką do metalowej miseczki, którą umieszczamy w gorącej wodzie - rozpuszczamy, mieszając od czasu do czasu.

Nasączenie: Mleko wraz z likierem łączymy.

Blachę, w której był pieczony biszkopt ponownie wykładamy podwójnym papierem do pieczenia. Do blaszki wkładamy upieczony, przestudzony biszkopt, który dobrze nasączamy mieszanina likieru i mleka. Na ciasto równomiernie wykładamy lekko ciepłą masę kokosową. Blaszkę przykrywamy folią spożywcza i umieszczamy na 2-3 godziny w lodówce, by masa dobrze zastygła. Następnie na zimną masę kokosową wylewamy polewę czekoladową. Tak przygotowane ciasto ponownie umieszczamy w lodówce na około 3 godziny (ja pozostawiłam ciasto w lodówce na całą noc). Smacznego :)

Źródło

Czytany 2821 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook