Truskawek już coraz mniej, sezon na nie niestety jest krótki, ale może jeszcze zdążycie przygotować to ciasto. Biszkopt z dodatkiem maku i kokosu jako baza, a na wierzchu delikatny krem śmietankowy z dużą ilością truskawek :) Takie letnie wakacyjne ciasto :)
Składniki:
(na ciasto w formie 25x35cm)
Biszkopt:
- 6 białek (L)
- 1 szklanka cukru pudru
- 150g wiórek kokosowych
- 100g suchego maku
Krem:
- 500ml słodkiej śmietany 30%
- 250g sera mascarpone
- 5 łyżek cukru
- 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Dodatkowo:
- 800g truskawek
- 2 duże wafelki Prince Polo
Wykonanie:
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC.
Biszkopt: mak łączymy z wiórkami kokosowymi. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier. Do ubitych białek dodajemy stopniowo mieszankę maku z wiórkami i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok. 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Truskawki płukamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na malutką kosteczkę. Odstawiamy.
Krem: żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody – studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone z żelatyną i odrobiną ubitej śmietany. Następnie wszystko ze sobą mieszamy na jednolitą masę.
Na upieczony spód wykładamy kilka łyżek masy – tylko by lekko pokrywała spód. Wykładamy na nią równo truskawki, a na nie resztę masy śmietankowej. Wygładzamy powierzchnię, a na sam koniec posypujemy startymi na tarce wafelkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego:)