Gościmy

Odwiedza nas 92 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 09 lipiec 2017 11:22

Ciasto z truskawkami na makowo-kokosowym spodzie

Napisała

Truskawek już coraz mniej, sezon na nie niestety jest krótki, ale może jeszcze zdążycie przygotować to ciasto. Biszkopt z dodatkiem maku i kokosu jako baza, a na wierzchu delikatny krem śmietankowy z dużą ilością truskawek :) Takie letnie wakacyjne ciasto :)

Składniki:

(na ciasto w formie 25x35cm)

Biszkopt:

  • 6 białek (L)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 150g wiórek kokosowych
  • 100g suchego maku

Krem: 

  • 500ml słodkiej śmietany 30%
  • 250g sera mascarpone
  • 5 łyżek cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • 800g truskawek
  • 2 duże wafelki Prince Polo

Wykonanie:

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC.

Biszkopt: mak łączymy z wiórkami kokosowymi. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier. Do ubitych białek dodajemy stopniowo mieszankę maku z wiórkami i dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok. 15-20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.

Truskawki płukamy, pozbawiamy szypułek i kroimy na malutką kosteczkę. Odstawiamy.

Krem: żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki gorącej wody – studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. W osobnym naczyniu miksujemy mascarpone z żelatyną i odrobiną ubitej śmietany. Następnie wszystko ze sobą mieszamy na jednolitą masę.

Na upieczony spód wykładamy kilka łyżek masy – tylko by lekko pokrywała spód. Wykładamy na nią równo truskawki, a na nie resztę masy śmietankowej. Wygładzamy powierzchnię, a na sam koniec posypujemy startymi na tarce wafelkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego:)

Źródło

Czytany 2803 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook