Nie jestem wielbicielką ciast ucieranych, ale nie mogę zaprzeczyć temu, że są bardzo szybkie w przygotowaniu. Warto mieć takie sprawdzone ciasto ekspresowe, które szybo przygotujemy, gdy spodziewamy się gości w ostatniej chwili :) Muszę przyznać, że to ciasto mnie urzekło, jest po prostu przepyszne, na pewno duże znaczenie dla tej opinii ma fakt, że ma kruszonkę :) A ja uwielbiam kruszonkę :) To ciasto na pewno zagości u mnie nie jeden raz :) Sprawdzą się w nim również inne owoce :)
Składniki:
- 60 g masła
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 8 g cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
- 1 duże jajko
- 250 ml kefiru lub maślanki
- 270 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 450 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
Waniliowa kruszonka:
- 60 g masła, roztopionego
- 75 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub ziarenka z 1 laski wanilii)
Wykonanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odkładamy.
W misie miksera umieszczamy masło i oba cukry. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy jajko i ucieramy, do połączenia. Dodajemy kefir/maślankę na zmianę z przesianą mąką, sodą i proszkiem, mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki truskawek, jedna obok drugiej.
Kruszonka: Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozcieramy między palcami do otrzymania kruszonki.
Przykrywamy owoce waniliową kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 - 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)