Szybkie ciasto ucierane, nie udało mi się go przetestować w sezonie w wersji jagodowej, więc spróbowałam z malinami. Ciasto jak to ucierane jest proste, trzeba jednak uważać, by nie wyszedł nam zakalec. Jeśli owoców będzie za dużo lub będą zbyt wodniste może się tak zdarzyć. Ja piekłam dłużej, by tego uniknąć. Ciasto jest miękkie i wilgotne.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g masła, roztopionego
- 2/3 szklanki mleka np. kokosowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego, temp. pokojowa
- 2 jajka, duże
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
Dodatkowo:
- 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy wiórki. Jajka miksujemy z cukrem do lekkiego spienienia, nie dłużej. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i powoli wlewamy roztopione masło o temp. pokojowej, jogurt, ekstrakt, mleko i na koniec w kilku porcjach suche składniki. Formę o wymiarach 20×10 lun nieco większą wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Przekładamy połowę ciasta i oprószamy połową malin (mrożonych nie rozmrażamy, a jedynie obtaczamy w łyżeczce mąki ziemniaczanej). Przykrywamy drugą połową ciasta i ponownie oprószamy pozostałymi malinami. Ja posypałam jeszcze płatkami kokosowymi. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Piekłam dłużej. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)