Ostatnio ciągle chodzą za mną ciasta drożdżowe :) Najprostsze czyli ciasto plus kruszonka :) Tym razem dodałam jeszcze sezonowości czyli rabarbaru :) Proste do wykonania, ale jak to przy drożdżowym troszkę trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie, ale w tym czasie zawsze można coś sobie przygotować :) Ciasto jest puszyste mięciutkie, dzięki dodatkowi rabarbaru zachowuje świeżość a właściwie wilgotność, nawet na drugi dzień, o ile zostanie :) Ja zrobiłam w dwóch keksówkach licząc, że dłużej się uchowa, ale nie pomogło ;)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
- 75 g roztopionego masła
- 250 ml (szklanka) mleka
- 2 jajka
- 2 łodygi rabarbaru
Kruszonka:
- ½ szklanki mąki
- 3 łyżki cukru waniliowego lub migdałowego
- 3 czubate łyżki masła
Wykonanie:
Przygotowujemy formę keksówkę lub dwie mniejsze i wykładamy ją/je w całości papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z drożdżami. Dodajemy cukier, letnie mleko oraz jajka. Wyrabiamy ciasto, można ręcznie, ja wyrabiam mikserem przy użyciu haków.
Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne, pod koniec wlewamy stopniowo roztopione masło, do momentu aż ciasto je całkowicie wchłonie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę czyli wszystkie składniki wyrabiamy między palcami, aż wszystkie składniki się połączą.
Rabarbar kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dusimy z 2 łyżkami cukru do miękkości, u mnie było to ok 5-7 min, tak by całkowicie nie rozmiękł. Następnie odcedzamy go i studzimy. Gdy ciasto urośnie ponownie wyrabiamy krótką chwilę i wkładamy do formy lub foremek. Posypujemy rabarbarem i kruszonką.
Formę wkładamy do letniego piekarnika. Nastawiamy do temp. 180*C. Po 5 min. nastawiamy czas pieczenia na 30 min. Chodzi o to, by ciasto zdążyło jeszcze troszkę podrosnąć w ciepłym nie gorącym piekarniku. Pieczemy do zrumienienia, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Czas pieczenia zależy od waszych piekarników, u mnie wystarczyło 30 min :) Smacznego :)
Źródło: Przepis własny.