Gościmy

Odwiedza nas 435 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 28 maj 2019 19:27

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Napisała

Ostatnio ciągle chodzą za mną ciasta drożdżowe :) Najprostsze czyli ciasto plus kruszonka :) Tym razem dodałam jeszcze sezonowości czyli rabarbaru :) Proste do wykonania, ale jak to przy drożdżowym troszkę trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie, ale w tym czasie zawsze można coś sobie przygotować :) Ciasto jest puszyste mięciutkie, dzięki dodatkowi rabarbaru zachowuje świeżość a właściwie wilgotność, nawet na drugi dzień, o ile zostanie :) Ja zrobiłam w dwóch keksówkach licząc, że dłużej się uchowa, ale nie pomogło ;)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 7 g suchych drożdży (1 opakowanie)
  • 75 g roztopionego masła
  • 250 ml (szklanka) mleka
  • 2 jajka
  • 2 łodygi rabarbaru

Kruszonka:

  • ½ szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru waniliowego lub migdałowego
  • 3 czubate łyżki masła

Wykonanie:

Przygotowujemy formę keksówkę lub dwie mniejsze i wykładamy ją/je w całości papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z drożdżami. Dodajemy cukier, letnie mleko oraz jajka. Wyrabiamy ciasto, można ręcznie, ja wyrabiam mikserem przy użyciu haków.
Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne, pod koniec wlewamy stopniowo roztopione masło, do momentu aż ciasto je całkowicie wchłonie. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę czyli wszystkie składniki wyrabiamy między palcami, aż wszystkie składniki się połączą.

Rabarbar kroimy w plasterki, wrzucamy do garnuszka i dusimy z 2 łyżkami cukru do miękkości, u mnie było to ok 5-7 min, tak by całkowicie nie rozmiękł. Następnie odcedzamy go i studzimy. Gdy ciasto urośnie ponownie wyrabiamy krótką chwilę i wkładamy do formy lub foremek. Posypujemy rabarbarem i kruszonką.

Formę wkładamy do letniego piekarnika. Nastawiamy do temp. 180*C. Po 5 min. nastawiamy czas pieczenia na 30 min. Chodzi o to, by ciasto zdążyło jeszcze troszkę podrosnąć w ciepłym nie gorącym piekarniku. Pieczemy do zrumienienia, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Czas pieczenia zależy od waszych piekarników, u mnie wystarczyło 30 min :) Smacznego :)

Źródło: Przepis własny.

Czytany 2502 razy

1 komentarz

  • Link do komentarza Gabi środa, 29 maj 2019 17:21 napisane przez Gabi

    Uwielbiam drożdżowe ciasta, zwłaszcza z kruszonką. A to wygląda smakowicie :)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook