Tradycyjna karpatka, ciasto ptysiowe oraz krem waniliowy. Ciasto jest proste do przygotowania i względnie szybkie do przygotowania:) W sam raz na majówkę :)
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru (dalam troszkę mniej)
- 125 g masła
- 1 cukier wanilinowy (16 g)
- 4 łyżki mąki pszennej, z lekką górką
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej, z lekką górką
- 4 jajka
Wykonanie:
Ciasto: W garnku podgrzewamy wodę z masłem, doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy mąkę, zmniejszamy moc palnika i chwilę ucieramy do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od brzegów garnka. Wówczas zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Po dodaniu pierwszych jajek ciasto wydaje się suche i grudkowate, jednak z czasem dodawania kolejnych jaj nabiera gładkiej i klejącej konsystencji.
Ciasto dzielimy na dwie części. Za pomocą dwóch łyżek (ciasto jest kleiste) rozprowadzamy ciasto do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 25 – 30 minut do lekkiego zbrązowienia. Ja zrobiłam w tortownicy 21cm, wówczas warstwa kremu jest dosyć wysoka. Jeśli preferujecie niższe ciasto należy zrobić w prostokątnych blaszkach.
Krem: Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką, po czym wlewamy do gorącego mleka. Gotujemy 1 – 2 minuty, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gorący krem wylewamy na upieczony wcześniej płat ciasta przykrywamy drugim. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)