Proste, szybkie ciasto ucierane z jabłkami i kokosem. Ciasto jest miękkie, wilgotne, ale nie zakalcowate. Jeśli lubicie ciasta ucierane przypadnie wam do gustu. Smak kokosowy nie jest zbyt intensywny, właściwie bardzo delikatny.
Składniki:
- 125 g masła
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 16 g cukru wanilinowego (lub ziarenka z laski wanilii)
- 2 duże jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 ml mleka kokosowego
- 3 - 4 jabłka
Dodatkowo:
- 2 łyżki soku z cytryny
Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 2 – 3 łyżki mleka kokosowego
- wiórki kokosowe lub płatki kokosowe do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia– przesiewamy, mieszamy z wiórkami kokosowymi i odkładamy.
Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Nacinamy je nożykiem od strony wypukłej. Pół szklanki wody mieszamy z sokiem z cytryny i ‘kąpiemy’ w tym jabłka (by nie ciemniały podczas pieczenia)
W misie miksera umieszczamy masło i drobny cukier do wypieków (i ewentualnie cukier wanilinowy, jeśli używacie). Ucieramy do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane suche składniki, na zmianę z mlekiem kokosowym, mieszamy szpatułką lub na bardzo wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia.
Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy. Na górze układamy jabłka, stroną wypukłą i ponacinaną ku górze. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.
Lukier: Cukier puder i mleko kokosowe rozcieramy grzbietem łyżki do gładkości. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej mleka, jeśli zbyt rzadki dosypać cukru pudru.
Lukrujemy ciasto i posypujemy wiórkami lub płatkami kokosowymi. Smacznego :)