Naprawdę pyszne ciasto, wyczuwalne migdały i oczywiście maliny. Poza sezonem malinowym można użyć mrożonych. I bardzo ważne jest to, że przygotowuje się je naprawdę szybko. Polecam.
Składniki:
- 140g mąki pszennej
- 140g mielonych migdałów (nieobranych)
- 140g cukru
- 140g masła
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 250g malin
- cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta
Wykonanie:
Maliny delikatnie płukamy (chyba, że używamy mrożonych). Wszystkie składniki poza malinami mieszamy w misce (ciasto będzie gęste). Dzielimy masę na dwie części. Pierwszą część rozsmarowujemy na dnie tortownicy o średnicy 22cm (dno wyłożone papierem do pieczenia). Równomiernie wysypujemy maliny. Na malinach rozprowadzamy drugą część ciasta. Ponieważ ciasto jest gęste, dobrze jest rozprowadzać ciasto łyżką maczaną w zimnej wodzie. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180oC. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)