Przepyszna orzechowa szarlotka, rewelacyjne kruche ciasto o smaku orzechowym z dużą ilością jabłek. Po prostu pycha, kolejna do wypróbowania dla miłośników szarlotek:)
Składniki:
Ciasto:
- 2 i 1/3 szklanki mąki
- 2/3 szklanki zmielonych na pył orzechów laskowych ( u mnie włoskie)
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 230g masła
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
- ok. 1,5kg kwaskowych jabłek
- 3-4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki miodu
- kilka łyżek soku z cytryny
- łyżka mąki kukurydzianej
Ponadto:
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Masło siekamy mąką, zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Kiedy ciasto zacznie przypominać kruszonkę, dodajemy jajko i szybko wyrabiamy Schładzamy w lodówce.
Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie w poprzek w cienkie plastry. Ja kroiłam w grubsze plastry. Pokrojone jabłka mieszamy z cukrem, miodem, mąką i sokiem z cytryny.
2/3 ciasta schłodzonego rozwałkujemy, wykładamy dno i boki formy na tartę lub tortownicy o średnicy 27cm, dociskamy do dna i ścianek. Na ciasto wykładamy przygotowane jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, wycinamy paski, układamy na jabłkach tworząc kartkę lub inne wzorki:) Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180oC. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)