Proste i szybkie ciasto, robiłam jeszcze przed upałami, ale nie było okazji wrzucić;) Teraz czereśni już raczej nie spotkacie, ale spokojnie można je zastąpić wiśniami :) Też będzie równie pyszne.
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 12,5 dag masła
- 6 łyżek wiórek kokosowych
- 1 i ¾ szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 dag czereśni
- cukier puder - ile potrzeba
Wykonanie:
Jajka, cukier, miękkie masło ucieramy mikserem z 3-4 minuty, masa będzie o zważonej konsystencji. Do masy wsypujemy wiórki kokosowe i mikserem ucieramy na gęste i jednocześnie lekkie ciasto. Wsypujemy mąkę z proszkiem i mikserem krótko mieszamy. Blachę o wymiarach 24x29, smarujemy masłem lub innym tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciasto i wyrównujemy wierzch.
Czereśnie myjemy i usuwamy pestki, następnie układamy na wierzchu ciasta lekko je wciskając, kilka zostawiamy do dekoracji. Pieczemy w 180C, 40-45 minut, grzanie góra/dół, do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypujemy pudrem cukrem. Smacznego :)