Gościmy

Odwiedza nas 234 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 24 czerwiec 2016 23:09

Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Napisała

Pierwszy raz robiłam i jadłam czekoladowe ciasto drożdżowe :) Ciekawy smak :) Czuć smak drożdżowego ciasta i czekolady :) Taki nieoczywisty smak, polecam spróbować.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 20 g suchych drożdży lub 40 g drożdży świeżych
  • 2 duże jajka
  • 100 g masła, roztopionego
  • 310 ml mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej, drobniutko posiekanej
  • 100 g czekolady mlecznej, drobniutko posiekanej
  • ok. 800 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych

Czekoladowa kruszonka:

  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego
  • 150 g zwykłego białego cukru
  • 3 łyżki cukru demerara
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Wykonanie:

Do większego naczynia przesiewamy mąkę, kakao i sól. Dodajemy cukier i suche drożdże (ze świeżymi wcześniej robimy rozczyn). Dodajemy roztrzepane jajka, masło i mleko. Mieszamy do połączenia, następnie wyrabiamy do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować; najlepiej wyrabiać ciasto mikserem z hakiem). Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodajemy do niego posiekane drobno obie czekolady. Formujemy z ciasta kulę (jeśli się da, ciasto jest dość rzadkie), oprószamy mąką, przykrywamy lnianym ręczniczkiem i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 60 - 90 minut). Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i rozwałkowujemy lekko podsypując mąką i wkładamy na dno formy. Na ciasto wykładamy truskawki, rozcięciami ku górze. Odstawiamy do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.

Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki  kruszonki umieszczamy w naczyniu. Wyrabiamy między palcami na kruszonkę. W razie konieczności dodajemy 1 - 2 łyżki mąki pszennej.

Przed samym pieczeniem posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez minimum 40 minut, do godziny (do tzw. suchego patyczka). Wyjmujemy, lekko studzimy, podajemy. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2621 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook