Pyszne, wilgotne ciasto, coś jak murzynek, chociaż nie do końca. Dla smakoszy czekoladowych ciast z pewnością będzie pysznym dodatkiem do kawy czy herbaty. I bardzo szybkie w przygotowaniu:)
Składniki:
- 60 g miękkiego masła
- 150 g drobnego cukru
- 2 jajka
- 220 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 35 g kakao
- 2 łyżeczki kawy granulowanej (instant)
- 1 szklanka (250 ml) jogurtu naturalnego, najlepiej gęstego i kremowego, np. greckiego
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, wyjmijmy je wcześniej z lodówki. Przesiewamy mąkę, proszek i sodę. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze (w dowolnej kolejności) i miksujemy na gładką masę, miksując kilka minut.
Wlewamy do przygotowanej formy, ja użyłam tortownicy o średnicy 21 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180ºC, do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)