Gościmy

Odwiedza nas 242 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

niedziela, 15 styczeń 2012 01:14

Kremówka

Napisała

Wiem, że w zależności od regionu, ta nazwa jest stosowana zamiennie z napoleonką, ale dla mnie kremówka jest z budyniem, a napoleonka z kremem, mimo że nazwa może sugerować coś innego:) Od dzieciństwa uwielbiałam kremówki, czyli ciastko przekładane masą budyniową i tak już zostanie:) A wracając do ciasta, to wyszło przepyszne. Krem robiłam na prawdziwym cukrze waniliowym i dopiero na drugi dzień nabrał niesamowitej intensywności:) Dla mnie pychota:)

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 250 g margaryny/masła
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)

Składniki na masę:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (użyłam domowego)
  • 4 duże jaja
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Z mąki, margaryny/masła i śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na kruche. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na całą noc; dzielimy na 2 części.

Następnie ciasto rozwałkowujemy cieniutko, przekładamy na blaszki (wyłożone wcześniej papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 190 - 200ºC przez około 20 - 25 minut. Ja miałam jedną blaszkę, więc piekłam na dwa razy. Tymczasem przygotowujemy masę budyniową.

Zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrami. Pozostałą szklankę miksujemy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. Tak zmiksowaną mieszankę wlewamy do wrzącego mleka, energicznie mieszając, gotujemy, by otrzymać bardzo gęsty budyń. Gorący budyń wylewamy na jeden płat ciasta i przykrywamy drugim.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Jest po prostu pyszna, a następnego dnia jeszcze lepsza:) Smacznego:)

Źródło

Czytany 3267 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook