Zamiast szarlotki tym razem ciasto z jabłkami o korzennym smaku:) Zrobiłam w formie 21cm i wyszło wysokie:) Ciasto bardzo dobre, mimo, że preferuję ciasta kruche w połączeniu z jabłkami:)
Składniki:
Kruszonka:
- 130 g ciemnego brązowego cukru
- 100 g mąki
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 60 g masła, stopionego i schłodzonego
Ciasto:
- 250 g mąki
- 1 i 1/4 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g miękkiego masła
- 250 g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka jogurtu w temperaturze pokojowej
- 2 jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone
Wykonanie:
Mąkę, cynamon i cukier mieszamy. Następnie dodajemy masło, mieszamy widelcem lub ręką, dodajemy orzechy, mieszamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Do średniej miski wrzucamy mąkę, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. W dużej misce miksujemy masło, cukier i wanilię, aż dobrze się połączą, dodajemy jajko po jednym i mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy połowę mąki i mieszamy, a teraz jogurt i znów mieszamy. Wsypujemy resztę mąki i po raz ostatni mieszamy łyżką. I koniec mieszania:)
Tortownicę o średnicy 24 cm (ja użyłam 21cm) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połowę ciasta, następnie połowę kruszonki, drugą połowę ciasta, jabłka i resztę kruszonki. Pieczemy w 180°C przez ok. godzinę, do suchego patyczka. Smacznego:)