Gościmy

Odwiedza nas 597 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 03 marzec 2012 22:08

Korzenne ciasto z jabłkami

Napisała

Zamiast szarlotki tym razem ciasto z jabłkami o korzennym smaku:) Zrobiłam w formie 21cm i wyszło wysokie:) Ciasto bardzo dobre, mimo, że preferuję ciasta kruche w połączeniu z jabłkami:)

Składniki:

Kruszonka:

  • 130 g ciemnego brązowego cukru
  • 100 g mąki
  • 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 60 g masła, stopionego i schłodzonego

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 i 1/4 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g miękkiego masła 
  • 250 g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka jogurtu w temperaturze pokojowej
  • 2 jabłka, obrane, wydrążone i pokrojone

Wykonanie:

Mąkę, cynamon i cukier mieszamy. Następnie dodajemy masło, mieszamy widelcem lub ręką, dodajemy orzechy, mieszamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Do średniej miski wrzucamy mąkę, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. W dużej misce miksujemy masło, cukier i wanilię, aż dobrze się połączą, dodajemy jajko po jednym i mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy połowę mąki i mieszamy, a teraz jogurt i znów mieszamy. Wsypujemy resztę mąki i po raz ostatni mieszamy łyżką. I koniec mieszania:)

Tortownicę o średnicy 24 cm (ja użyłam 21cm) smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy połowę ciasta, następnie połowę kruszonki, drugą połowę ciasta, jabłka i resztę kruszonki. Pieczemy w 180°C przez ok. godzinę, do suchego patyczka. Smacznego:)

Źródło

Czytany 2948 razy
Więcej w tej kategorii: « Kremówka Babka pomarańczowa »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook