Gościmy

Odwiedza nas 569 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 27 wrzesień 2014 19:56

Kruche ciasto z morelami

Napisała

Trafiłam jeszcze na morele, więc postanowiłam, że tym razem trafią do ciasta. Ponadto chciałam wykorzystać wolne białka. Wyszło naprawdę smaczne ciasto, ja przy kruchym z owocami wolę wcześniej podpiec ciasto, żeby uniknąć zakalca. Udało się, ciasto jest naprawdę kruche.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 200g masła
  • 2–3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 2 jajka

Wierzch:

  • 500 g moreli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:

Mąkę przesypujmy na blat, dodajemy masło, cukier waniliowy i cukier puder. Siekamy całość, aż masło będzie w niewielkich kawałkach, lekko podrzucamy dłońmi, a potem wbijamy jajka. Zagniatamy, aż uzyskamy jednolite ciasto i wkładamy je do lodówki na ok. 1–2 godziny, aż będzie całkiem twarde. Ja do wyrabiania ciasta tradycyjnie użyłam malaksera.

Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy (forma 35x25 cm). Troszkę ciasta odkładamy, tak 1/5. Na to kładziemy morele, wnętrzem do góry i posypujemy cynamonem. Przykrywamy je pianą.

Na wierzch ścieramy pozostawiony kawałek kruchego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy, aż wierzch będzie mocno rumiany, ok. 35–40 minut. Ja podpiekłam ciasto wcześniej, do zarumienienia, ok. 15-20min, pod koniec zaczęłam ubijać białka. Na ciasto położyłam owoce i resztę jak wyżej. Wolałam nie ryzykować zakalca :) Ciasto wyszło kruche z miękką pianką i soczystym owocami. Smacznego :)

Źródło

Czytany 3415 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook