Gościmy

Odwiedza nas 291 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 16 kwiecień 2014 18:24

Mazurek wiśniowy

Napisała

Kolejny wypróbowany mazurek, tym razem wiśniowy. Rewelacyjny :) Kruche ciasto, lekko kwaskowy krem i soczyste wiśnie :) Jeżeli nie macie wiśni, lub czasu na przygotowanie frużeliny można użyć wiśni drylowanych, ja tak właśnie zrobiłam.

Składniki na kruche ciasto:

  • 175 g mąki pszennej (może być krupczatka)
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Kremowa masa wiśniowa:

  • 125 g serka mascarpone
  • niepełna połowa szklanki frużeliny wiśniowej (bez owoców, te będą dekoracją na mazurku) –ja użyłam drylowanych wiśni
  • 1 łyżka cukru pudru, przesianego

Ponadto:

  • wiśnie z frużeliny do dekoracji
  • 8 małych bezików, pokruszonych

Wykonanie:

Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy ostrym nożem. Dodajemy żółtko, cukier, śmietanę. Szybko zagniatamy i formujemy kulę, lekko spłaszczamy i owijamy folią. Ja robiłam ciasto w malakserze. Schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy do wymiarów formy, przenosimy do niej, dokładnie wylepiamy palcami i wyrównujemy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru. Wyjmujemy i studzimy na kratce.

Krem: Wszystkie składniki miksujemy w misie miksera na gładką, bezgrudkową masę. Ja połowę wiśni zmiksowałam z serkiem, a resztą udekorowałam mazurek. Jeżeli wiśnie są słodkie można pominąć cukier.

Kruchy spód układamy na paterze. Smarujemy równo wiśniowym kremem. Ozdabiamy wiśniami z frużeliny i pokruszonymi bezami.  Można przechowywać do 5 dni, w chłodnym miejscu. Smacznego :)

Źródło

Czytany 3233 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook