Kolejny wypróbowany mazurek, tym razem wiśniowy. Rewelacyjny :) Kruche ciasto, lekko kwaskowy krem i soczyste wiśnie :) Jeżeli nie macie wiśni, lub czasu na przygotowanie frużeliny można użyć wiśni drylowanych, ja tak właśnie zrobiłam.
Składniki na kruche ciasto:
- 175 g mąki pszennej (może być krupczatka)
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła, zimnego
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
Kremowa masa wiśniowa:
- 125 g serka mascarpone
- niepełna połowa szklanki frużeliny wiśniowej (bez owoców, te będą dekoracją na mazurku) –ja użyłam drylowanych wiśni
- 1 łyżka cukru pudru, przesianego
Ponadto:
- wiśnie z frużeliny do dekoracji
- 8 małych bezików, pokruszonych
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy ostrym nożem. Dodajemy żółtko, cukier, śmietanę. Szybko zagniatamy i formujemy kulę, lekko spłaszczamy i owijamy folią. Ja robiłam ciasto w malakserze. Schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy do wymiarów formy, przenosimy do niej, dokładnie wylepiamy palcami i wyrównujemy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Krem: Wszystkie składniki miksujemy w misie miksera na gładką, bezgrudkową masę. Ja połowę wiśni zmiksowałam z serkiem, a resztą udekorowałam mazurek. Jeżeli wiśnie są słodkie można pominąć cukier.
Kruchy spód układamy na paterze. Smarujemy równo wiśniowym kremem. Ozdabiamy wiśniami z frużeliny i pokruszonymi bezami. Można przechowywać do 5 dni, w chłodnym miejscu. Smacznego :)