Jak co roku, testuję na Wielkanoc nowe mazurki. W pierwszej kolejności wypróbowałam mazurek kawowy. Bardzo smaczny, ale jednocześnie bardzo słodki. Zdecydowanie dla fanów kajmaku:)
Składniki na kruche ciasto:
- 175 g mąki pszennej (może być krupczatka)
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła, zimnego
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
Masa kawowy:
- 200 g masy kajmakowej z puszki (zwanej również 'masą krówkową' lub 'dulce de leche')
- 80 g masła
- 1,5 łyżki kawy (rozpuszczalnej) rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody
Sos karmelowy:
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka masła
- szczypta soli
Ponadto:
- sól morska w płatkach do posypania
- 8 małych bezików, pokruszonych
Wykonanie:
Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy ostrym nożem. Dodajemy żółtko, cukier, śmietanę. Szybko zagniatamy i formujemy kulę, lekko spłaszczamy i owijamy folią. Ja robiłam ciasto w malakserze. Schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy do wymiarów formy, przenosimy do niej, dokładnie wylepiamy palcami i wyrównujemy. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
Krem: Masło rozmiękczamy (przez kilkanaście sekund podgrzewamy w mikrofali, by było bardzo miękkie). Kawę studzimy. W misie miksera umieszczamy masę kajamakową, masło, kawę. Miksujemy na bardzo gładką, bezgrudkową masę. Przelewamy do kubeczka, umieszczamy w lodówce do lekkiego zgęstnienia.
Sos karmelowy: Do małego garnuszka wsypujemy cukier i dodajemy wodę. Zagotowujemy, zmniejszamy na średnią moc palnika, gotujemy do momentu, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotujemy dalej, około 5 minut, nie mieszając (można tylko mieszać trzymając za uchwyt garnuszka i lekko nim poruszając), aż syrop zacznie zmieniać kolor na lekko złoty, finalnie na bursztynowo - złoty. Ściągamy z palnika i ostrożnie wlewamy kremówkę (masa zacznie się mocno pienić). Dodajemy masło i szczyptę soli. Mieszamy do połączenia. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia (sos zgęstnieje).
Kruchy spód układamy na paterze. Lekko gęstą masę kawową wylewamy na spód i wyrównujemy. Odkładamy do lodówki do zgęstnienia masy. Ozdabiamy bezikami. Bezy polewamy sosem karmelowym i oprószamy solą morską. Można przechowywać do 5 dni, w chłodnym miejscu. Smacznego :)