Na pewno już zastanawiacie się co przygotować na zbliżającą się Wielkanoc, jeśli lubicie keksy i są one nierozłącznym elementem na Waszym świątecznym stole, to polecam wypróbowanie tego przepisu. Ja generalnie nie jestem wielbicielką takich ciast, dla mnie najlepsze są kruche mazurki. Niemniej jednak ciasto smaczne, a jak ktoś jest fanem keksów to na pewno Wam będzie smakować.
Składniki:
- 100 g sułtanek
- 75 g koryntek
- 150 ml ciemnego rumu
- 210 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia (odrobinę mniej niż 1 łyżka)
- 65 g suszonych moreli, posiekanych
- 65 g suszonych śliwek, posiekanych
- 125 g kandyzowanych melonów, posiekanych (ja miałam kolorową mieszankę owoców kandyzowanych)
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wieczór wcześniej sułtanki i koryntki wkładamy do miseczki i zalewamy 150 ml rumu. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i odkładamy na później. W misie miksera ucieramy masło. Dodajemy cukier i ucieramy do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając (miksując) po każdym dodaniu, do połączenia się składników. Do utartej masy dodajemy mąkę z proszkiem, mieszamy, do połączenia. Dodajemy posiekane bakalie, namoczone rodzynki i sułtanki oraz pozostały rum z miseczki.
Ciasto przekładamy do formy keksówki o długości 28 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównujemy
Pieczemy w temperaturze 160°C przez około 20 minut, następnie zwiększamy temperaturę do 175ºC i pieczemy kolejne 35 - 40 minut (lub dłużej) do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)