Pyszna miękka, lekko wilgotna babka rumowa. Idealna na każda porę roku:) Jeżeli macie w planach testować babki na Wielkanoc, to tą polecam z czystym sumieniem:)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru (lub trochę mniej)
- pół szklanki mleka
- 150 g masła lub margaryny, miękkiego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1,5 łyżki kakao
- 3 duże jajka
- 3 łyżki rumu
- 1 łyżeczka aromatu/ekstraktu rumowego
- 2 czubate łyżki płatków owsianych
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z cukrem na pulchną masę, po kolei wbijamy jajka (w całości), miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy maślanej na przemian wsypujemy przesianą mąkę, mleko, rum, miksując. Dodajemy płatki owsiane i czekoladę. Mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem (ja piekłam w keksówce) i nakładamy ciasto.
Pieczemy w temperaturze 175ºC przez 60 minut, po 40 minutach zwiększając temperaturę do 190ºC. Pieczemy do tzw. suchego patyczka. Smacznego :)