Przepyszna szarlotka, dodatek mąki krupczatki sprawia, że ciasto jest delikatne i rozpływające się w ustach. Po prostu uwielbiam takie szarlotki.
Składniki:
Na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki krupczatki
- 4 łyżki cukru pudru (z górką)
- 3 żółtka
- 250g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 2kg obranych i wydrylowanych jabłek
- 3 łyżeczki cynamonu (płaskie)
- ew. cukier (w zależności od słodkości jabłek)
Dodatkowo:
- migdały w płatkach do obsypania
Wykonanie:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy miękkie masło. Szatkujemy całość nożem i dodajemy resztę składników. Szybko zagniatamy gładkie ciasto i wstawiamy do schłodzenia do lodówki, na co najmniej 30 minut. Ja robiłam w malakserze.
Jabłka dzielimy na dwie części. Jedną z nich kroimy w grubą kostkę, dusimy na małym ogniu (około 15min). Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukru do smaku. Odstawiamy do wystudzenia. Drugą cześć jabłek ścieramy na tarce. Dodajemy do wystudzonych, duszonych jabłek. Dodajemy cynamon i mieszamy.
Tortownicę o wymiarach 26cm wykładamy papierem do pieczenia. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkowujemy i wykładamy ciastem dno formy, wraz z bokami do wysokości około 3,5cm. Wykładamy jabłka i wyrównujemy. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce na ciasto, równomiernie rozkładamy. Posypujemy obficie płatkami migdałowymi. Lekko przygniatamy płatki do ciasta. Pieczemy w temp. 1800C około 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia (gorąca szarlotka będzie się rozpadać). Smacznego:)