Szybka do przygotowania tarta z borówkami i migdałami. Ja podpiekałam ciasto wcześniej, bo ciasta z owocami zawsze nie chcą mi się od spodu podpiekać, więc żeby uniknąć surowego ciasta, wolę je najpierw podpiec i potem nie muszę się stresować;) A tarta naprawdę pyszna, ja robiłam z mrożonymi borówkami, w sezonie oczywiście można zrobić ze świeżych:)
Składniki:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 1 jajko
- 100g masła
- 100g cukru
- 1 łyżeczka śmietany (ewentualnie więcej gdyby ciasto się nie kleiło)
Nadzienie:
- 500g borówek amerykańskich mrożonych (u mnie nasze polskie borówki/jagody)
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżki płatki migdałowych
- 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
- 1 łyżka bułki tartej do wysypania formy
Wykonanie:
Mąkę, jajko, masło, cukier i śmietanę wkładamy do miski lub na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Ciasto wykładamy ręcznie na formę, przy czym zostawiamy kawałek ciasta na wierzch tarty. Na ciasto wysypujemy mrożone borówki amerykańskie - prosto z zamrażalki. Ja najpierw podpiekłam ciasto do zrumienienia, a potem wrzuciłam borówki. Z pozostałego ciasta wycinamy np. jakieś wzorki, u mnie serduszka i nakładamy na borówki. Wkładamy tartę do rozgrzanego do temperatury 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 - 25 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem oraz lekko podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Smacznego :)