Zdrowe ciasto marchewkowe, miękkie, delikatne i pełne bakalii. Z niewielka iloscią cukru. Jeśli lubicie ciasta ucierane, to powinno Wam przypaść do gustu.
Składniki:
- 3 szklanki tartej marchewki
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru brzozowego ( trzcinowego)
- 4 jajka
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną. J?ajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo wsypujemy mąkę z dodatkami, ucierając. Wlewamy powoli olej, nie przerywając ucierania. Dodajemy marchewkę i bakalie, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy ok. 1 godz. W piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C. Wyjmujemy i studzimy. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Źródło: „Jeść zdrowo”, Wydawnictwo Olesiejuk