Gościmy

Odwiedza nas 341 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 20 maj 2014 22:36

Fasolka po Bretońsku

Napisała

Rzadko zdarza mi się przygotowywać coś czego nie jem, a właściwie to chyba mi się nie zdarza :) Najczęściej modyfikuję pod siebie przepisy.  Mam jednak w domu fana fasolki po bretońsku i po wielu namowach w końcu się zgodziłam i zrobiłam:) Poniższe proporcje są na spory garnek fasolki, dla jednej osoby wystarczy nawet na tydzień ;) Mimo, że ja nie konsumowałam, to mogę powiedzieć, że zdecydowanie smakowała, więc musiała być dobra :)

Składniki:

  • 1 kg świeżej fasoli typu Jaś (lub ok. 600 g suszonej)
  • 500 g chudej kiełbasy 
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200g)
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 liśc laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 kopiata łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 2 płaskie łyżki mąki

Wykonanie:

Jeśli używamy fasoli suszonej, należy ją wcześniej zalać wodą i odstawić najlepiej na całą noc przed gotowaniem. 

Jeśli używamy fasolę już moczoną lub świeżą, od razu zalewamy ją wodą (ok. 6 szklanek), dodajemy płaską łyżeczkę soli i gotujemy do miękkości. Długość gotowania zależy od fasoli. W między czasie, jeśli woda odparuje, dolewamy ją do takiego poziomu, by było jej kilka centymetrów ponad fasolę. Mniej więcej w połowie gotowania dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.

W czasie, kiedy gotuje się fasola, na patelni podsmażamy na 2 łyżkach oleju drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek. Kiedy będą miękkie zdejmujemy je z patelni, a następnie podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. 

Kiedy fasola będzie miękka (ale nie rozgotowana), dodajemy rozmieszany z wodą przecier, kiełbasę, cebulę z czosnkiem, sporą szczyptę pieprzu, cukier i majeranek. Gotujemy kilka minut, a następnie na małej patelni topimy masło i dodajemy do niego mąkę. Smażymy około 40-50 sekund energicznie mieszając a następnie zasmażkę dodajemy do fasolki. 

Po dodaniu zasmażki gotujemy jeszcze kilka minut. Jeśli fasolka jest za gęsta, dodajemy odrobinę wody i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą. Fasolka najlepsza jest na drugi dzień, jak wszystkie smaki się dobrze przegryzą. Smaczego :)

Źródło

Czytany 3567 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook