Do tej pory najczęściej kapustę czerwoną zajadałam w postaci surówki. Postanowiłam spróbować innego wariantu i muszę przyznać, że bardzo dobra wyszła ta kapustka:) Doskonały dodatek do kurczaka czy innych mięs.
Składniki:
- 1 mała czerwona kapusta
- 1 czubata łyżka masła lub smalcu
- 1 jabłko
- sól, pieprz
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka octu 10% lub sok z cytryny
- 2 łyżki mąki
Wykonanie:
Kapustę cienko kroimy i zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 min. Odcedzamy i zalewamy gotowaną wodą (wody ma być tyle żeby kapusta była do połowy nakryta). Dodajemy sól, cukier, starte na tarce jabłko i gotujemy, aż kapusta zrobi się miękka, ale nie rozgotowana. Dodajemy ocet i pieprz, chwilkę jeszcze gotujemy. Masło/Smalec rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Wlewamy do kapusty i mieszamy jeszcze chwilkę gotując. Smacznego:)