Pyszny i prosty kurczak w meksykańskim sosie. Z uwagi na brak niektórych składników, sos nieco zmodyfikowałam:) Od siebie dodałam paprykę czerwoną, można dodać też kukurydzę bądź fasolkę, jeśli akurat macie:) Wyszło naprawdę pyszne.
Składniki:
Mięso:
- 3 piersi z kurczaka
- olej do smażenia
- 2-3 łyżki mąki
- łyżka przyprawy meksykańskiej
Sos:
- 4 łyżki masła (dałam 2)
- 2 łyżki oliwy (u mnie 1 łyżka)
- 3 duże ząbki drobno posiekanego czosnku (dałam 2)
- duża posiekana cebula (pominęłam)
- 4 łyżki ostrego ketchupu
- 1/2 łyżki octu winnego (opcjonalnie)
- łyżka powideł ze śliwek (nie miałam więc pominęłam)
- 1/2 do 3/4 szklanki bulionu (u mnie troszkę mniej)
- ½ czerwonej papryki
Wykonanie:
Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. Przyprawy mieszamy z mąką, przekładamy do foliowego woreczka, wkładamy do środka pokrojone mięso i potrząsamy, tak by każdy kawałek był dokładnie obtoczony przyprawą. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kurczaka, rumieniąc ze wszystkich stron.
Do rondla dodajemy masło i oliwę, gdy się podgrzeje wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy, często mieszając, Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pozostałe składniki (ketchup, ocet, powidła i bulion) ja dodałam jeszcze czerwoną paprykę pokrojona w kostkę. Pominęłam cebulę, dlatego zmniejszyłam pozostałe proporcje, zagotowujemy i gdy trzeba, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy kawałki usmażonego kurczaka i mieszamy. Ja podałam z ryżem i sałatą. Smacznego:)