Nie wpadłabym na taki pomysł, by cannelloni nadziać kalafiorem :) Genialne. Pyszny kalafior z serkami w rurkach zapiekany w śmietanowym sosie. Nie miałam sałaty radicchio, więc farsz zrobiłam tylko z kalafiora i ricotty. A do tego podane z Pesto z rukoli, fajne połączenie.
Składniki
- 30 g masła
- 200 ml śmietany 36 proc.
- 100 g parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól do smaku
- papier do pieczenia
Farsz:
- 200g sera ricotta
- 100 g kalafiora - różyczki
- 100 g sałaty radicchio (pominęłam, akurat nie miałam)
- 100g parmezanu
- 2 żółtka
Canelloni – ok. 12 szt.
Wykonanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji. Odcedzamy. W misce mieszamy wszystkie składniki do farszu i po uzyskaniu stałej konsystencji nadziewamy rurki cannelloni. Kalafiora nie gotujemy wcześniej. Zwijamy z farszem w rulony. Na brytfannie wyłożone papierem układamy przygotowane cannelloni. W rondelku rozgrzewamy śmietanę (nie doprowadzamy do wrzenia) i smarujemy nią cannelloni, wierzch posypujemy parmezanem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut. Przygotowujemy Pesto z rukoli wg tego przepisu. Tak przygotowanym pesto polewamy cannelloni. Smacznego :)