Szybki makaron ryżowy z fasolką szparagową i bobem. Nie miałam kiełków fasoli i tylko zieloną fasolkę, więc wyszło mi zielone danie. Zdecydowanie dla wielbicieli roślin strączkowych:)
Składniki:
(na 2-3 porcje)
- 100g makaronu typu chow mein (u mnie makaron ryżowy)
- 200 g żółtej fasolki szparagowej (ja dałam tylko zieloną)
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 100 g bobu
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki mielonej chili
- 3 łyżki kiełków fasoli mung (nie miałam-pominęłam)
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki indonezyjskiego (słodkiego) sosu sojowego
- 3 łyżki zwykłego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego (pominęłam)
Wykonanie:
Fasolkę wraz z bobem obgotowujemy około 10 minut w osolonej wodzie. W międzyczasie, według instrukcji na opakowaniu, przygotowujemy makaron. Ugotowane warzywa przelewamy zimną wodą, bób obieramy. W woku lub na głębszej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy około pół minuty ciągle mieszając. Dosypujemy mieloną chili i szybko, niemalże po chwili wrzucamy warzywa. Całość smażymy jeszcze około 3 minut. Na samym końcu dodajemy ugotowany makaron i kiełki fasoli. Doprawiamy sosami sojowymi i octem, mieszamy. Smacznego:)