Gościmy

Odwiedza nas 289 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 10 luty 2014 22:19

Cannelloni ze szpinakiem i kaparami

Napisała

Jak już raz spróbowałam makaronu ze szpinakiem, od tego czasu to moje ulubione połączenie:) W tym przypadku nadzieniem szpinakowym nadziałam cannelloni:) Towarzystwo kaparów podkreśla jego smak i fajnie się komponuje:)

Składniki:

  • 20 szt. makaronu cannelloni
  • 1 kg świeżego szpinaku (można mniej lub użyć mrozonego)
  • 300 g sera ricotta
  • 2 cebule (pominęłam)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła (lub oliwy)
  • 2 łyżki kaparów

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki (500 ml) mleka
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło do natłuszczenia foremki

Wykonanie:

Szpinak oczyszczamy, myjemy i wrzucamy na 2-3 minuty do wrzącej wody. Odsączamy, odciskamy i siekamy. Ser rozgniatamy widelcem. Kapary - jeśli są duże - siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na maśle, dodajemy szpinak, kapary i ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy sos beszamelowy: w rondelku na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniamy i nie smażymy. Gdy tylko utworzy się jednolita masa, wlewamy część mleka. Cały czas podgrzewamy na małym ogniu i mieszamy trzepaczką, by nie powstała wielka klucha.

Powoli, porcjami, dolewamy mleko i mieszamy. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji. Gdy uzyska konsystencję gęstej śmietany, doprawiamy solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Głębokie naczynie do zapiekania natłuszczamy masłem. Cannelloni napełniamy farszem. Układamy w naczyniu, polewamy sosem beszamelowym, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i zapiekamy około 40 minut. Ja cannelloni wcześniej podgotowałam we wrzątku, a później krócej zapiekałam. Smacznego:)

Źródło

Czytany 2305 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook