Propozycja na szybki poniedziałkowy obiadek, spaghetti z cieciorką i szpinakiem w sosie pomidorowym. Zdjęcia niestety nie wyszły mi najlepsze, ale z uwagi, na fakt, że wyszło pysznie zdecydowałam się podzielić tym wypróbowanym przepisem:)
Składniki:
ilość porcji: 4
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 posiekana cebula (pominęłam)
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 1 łodyga selera naciowego, drobno posiekana
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 340 g spaghetti
- 820 g cieciorki z puszki, opłukanej i osączonej (u mnie pół puszki)
- 1/2 łyżeczki sosu Tabasco lub do smaku
- 170 g listków młodego szpinaku
- sól i pieprz
- 55 g sera pecorino, świeżo startego (może też być parmezan lub grana padano)
- natka pietruszki do przybrania
Wykonanie:
Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu o grubym dnie. Wrzucamy czosnek i cebulę, smażymy na średnim ogniu 3–4 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie. Dodajemy selera naciowego i smażymy, cały czas mieszając, 1–2 minuty, a następnie dodajemy pokrojone pomidory wraz z sokiem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień na mały i gotujemy, mieszając od czasu do czasu około 15 minut, aż sos zgęstnieje.
Wrzucamy makaron do dużego rondla z wrzątkiem i gotujemy 10–12 minut lub zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż będzie al dente, czyli lekko twardy.
Kiedy sos będzie już gotowy, dodajemy cieciorkę i sos Tabasco. Mieszamy, a następnie dokładamy listki szpinaku i gotujemy na maleńkim ogniu 1–2 minuty, cały czas mieszając, aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Ja dodałam jeszcze kilka łyżek kukurydzy konserwowej. Odlewamy spaghetti i mieszamy z sosem. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy makaron posypany serem pecorino. Smacznego:)