Sezon truskawkowy w pełni, przynajmniej u mnie:) Tym razem klasyka, makaron z truskawkami. Szybko, smacznie i intensywnie truskawkowo:) Ja zrobiłam mus truskawkowy ze śmietaną i dodatkowo kawałki truskawek plus prażone migdały, pycha:)
Składniki:
(na 2 porcje)
- 500g truskawek
- 250g makaronu
- 2-3 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
- cukier do smaku
- migdały (garść)
Wykonanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu:) Truskawki odszypułkowane i umyte dzielimy na połowę. Połowę miksujemy ze smietaną i cukrem. Migdały prażymy na patelni na rumiano. Ugotowany makaron układamy na talerzach, polewamy musem truskawkowo-smietanowym, dekorujemy truskawkami i prazonymi migdałami. Ilość truskawek podałam na oko, bo miałam trochę truskawek, nie ważyłam;) Jak będzie więcej musu czy truskawek to i tak szybko znikną;) Smacznego:)
Źródło: Ogólnie znane..:)