Szybka wersja obiadu. Nawet w takie upalne dni trzeba zjeść coś ciepłego, ważne, żeby nie spędzić w kuchni za dużo czasu.
Składniki:
(na 2 porcje)
- makaron spaghetti ok. 250 g
- ½ małej cukini
- 2-3 garście świeżego szpinaku
- duża garść rukoli
- ½ kartonika sosu pomidorowego
- ser żółty do posypania
- sól, pieprz
- kilka listków świeżej bazyli
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Makaron gotujemy aldente w lekko osolonej wodzie. Cukinię kroimy w kostkę i lekko podduszamy na niewielkim ogniu na łyżce oliwy, dodajemy czosnek i szpinak i chwilę rumienimy. Następnie zalewamy sosem pomidorowym, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy świeżą bazylię, kilka posiekanych listków i rukolę, sprawdzamy smak, ewentualnie w razie potrzeby jeszcze doprawiamy do smaku. Gotowy makaron odcedzamy, wrzucamy do warzywnego sosu i mieszamy. Wykładamy na talerze, posypujemy startym żółtym serem i dekorujemy listkiem bazylii:) Smacznie, prosto i szybko:) Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny:)