Makaron ze smażonym kalafiorem, świeżym szpinakiem i kurczakiem w kremowym sosie na bazie słodkiej śmietanki, czosnku i gorgonzoli. Wszystkie składniki mi bardzo pasują, a ich połączenie jest idealne :) Ja zrobiłam z połowy poniższych proporcji.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu penne (500g)
- 2 duże filety z kurczaka (ok. 600g)
- 1 mały kalafior
- 2 pęczki świeżego szpinaku
- 100 g gorgonzoli
- 500 ml słodkiej śmietanki
- 3 ząbki czosnku
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Kalafiora kroimy w plastry (ok 1 cm), obsmażamy na ok. 3 łyżkach oleju z obu stron do chwili, aż lekko się zarumieni. Zdejmujemy go z patelni, dodajemy kolejne 2 łyżki oleju i podsmażamy mięso pokrojone w cienkie paski. Kiedy mięso się zarumieni, dodajemy szpinak i kilka łyżek wody. Przykrywamy. Po kilku minutach szpinak zmniejszy objętość i wtedy zdejmujemy pokrywkę i gotujemy kilka minut. Do mięsa ze szpinakiem dodajemy kalafiora, śmietankę, przeciśnięty czosnek, drobno posiekaną gorgonzolę, gałkę, sól i pieprz. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Do sosu dodajemy makaron i podajemy po kilku minutach (w tym czasie makaron nabierze smaku i aromatu sosu). Można tez podać obok makaronu i dopiero na talerzu połączyć z sosem. Smacznego :)