Jeśli zastanawiacie się nad niedzielnym obiadkiem, to proponuje spróbować roladki z indyka z pikantną pastą musztardową. Roladki są proste do przygotowania i bardzo aromatyczne, można je usmażyć, lub zapiec w piekarniku. Kluczową role odgrywa tiu musztarda, więc wybierzcie naprawdę dobrą, czyli waszą ulubioną :)
Składniki:
- 3 sznycle z indyka (300g)
- 2 łyżki ostrej musztardy (50g)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego (50g)
- pęczek zielonej pietruszki
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, chili)
Wykonanie:
Sznycle rozbijamy tłuczkiem, solimy z każdej strony i zostawiamy na 10-15 minut w lodówce. W tym czasie szykujemy pastę. Pietruszkę (ewentualnie zioła lub jakąkolwiek inną zieleninę) siekamy drobno i dodajemy do niej musztardę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Pasta już nie potrzebuje przypraw, ale wszystko zależy od rodzaju użytej musztardy, możecie ewentualnie doprawić sola, pieprzem oraz papryką. Wyciągamy mięso, każdy rozbity płat smarujemy pastą i zwijamy w roladkę, dla pewności można pospinać wykałaczkami. Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem. Nie smażymy na oleju, nie panierujemy. Dolewamy jedynie odrobinę wody, przykrywamy patelnię, wtedy mięso i pasta puszczą soki, co doda roladce smaku, a mięsko będzie bardziej soczyste i delikatne. Jeśli preferujecie przyrumienione mięsko, to pod koniec smażenia/duszenia można dodać odrobinę oleju i zarumienić. Smacznego :)