To rodzaj popularnej włoskiej potrawy - saltimbocca to od wł. salta in bocca - skacze do ust. Potrawa ta zazwyczaj jest przyrządzana z rozbitego płata cielęciny oraz szynki, który jest posypywany szałwią. Tutaj wersja z indykiem i bazylią :) Bardzo smaczne połączenie. Ja użyłam pysznej, wędzonej szynki, nie były potrzebne żadne dodatkowe przyprawy. Propozycja na weekendowy obiad.
Składniki:
- 3 sznycle z indyka
- 6 listków z bazylii
- 3 plasterki szynki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wykonanie:
Sznycle myjemy i osuszamy. Lekko je rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Na mięsie układamy po plasterku szynki i po dwa listki bazylii. Ja miałam mniejsze plasterki, więc u mnie po dwa plastry na indyka. Listki Bazyli spinamy wykałaczką z mięsem i szynką. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy mięso po 3 minuty z każdej strony. Zaczynamy od strony obłożonej szynką. Jeśli uznacie, że jeszcze nie jest dosmażone, można dłużej. Mięso możemy podać z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówka. Smacznego :)
Źródło: Miesięcznik „Po prostu życie”, Maj 2014