Znalazłam przepis na forum internetowym i postanowiłam skorzystać:) Przepisów i sposobów na to danie jest wiele, tzn. wiele jego modyfikacji :) Ja póki, co sprawdziłam jedną i tym sposobem się podzielę:)
Składniki:
- 750 g ligawy lub polędwicy wołowej
- 2 cebule (pominęłam)
- 3 kolorowe papryki
- kilka dużych pieczarek
- 2-3 ogórki kiszone
- 2 szklanki bulionu wołowego
- mała puszeczka koncentratu pomidorowego
- kubeczek kwaśnej śmietany 16%
- słodka papryka w proszku
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Wykonanie:
Mięso kroimy na słupki o grubości 1 cm, skrapiamy cytryną i odstawiamy do lodówki. W tym czasie kroimy w piórka cebulę (zeszklić na patelni – ja cebulę pominęłam). Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w słupki i podsmażamy osobno na patelni. Ogórki kroimy w cienkie słupki. Wyciągamy mięso z lodówki, doprawiamy solą i pieprzem (można posolić później), obtaczamy w mieszaninie mąki pszennej i kartoflanej (1:1), szybko obsmażamy na maśle i/lub oleju. Dodać do podsmażonych warzyw, zalewamy bulionem i dusimy ok. 20-30 minut (polędwicę krócej, żeby nie stwardniała). Ja dusiłam, aż była miękka, jak zwykle zajęło mi to więcej czasu:) Pod koniec duszenia dodajemy koncentrat, słodką paprykę i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Podajemy jako osobne danie lub dodatek np. do kopytek, kaszy, ziemniaków. Smacznego:)
Źródło: Portal Goldenline, forum kulinarne