Lekka sałatka z wędzonym łososiem i sosem miodowo-cytrynowym. Sos przyćmiewa łososia, można zatem dodać więcej łososia lub zrobić mniej intensywny sos:) Ja zrobiłam z połowy poniższych proporcji.

Składniki:
- opakowanie gotowej do jedzenia mieszanki sałat
 - kilkanaście pomidorków koktajlowych
 - 200g wędzonego łososia (użyłam w plasterkach)
 - świeżo wyciśnięty sok z 2 cytryn (proponuję mniej)
 - 8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
 - łyżka miodu
 - łyżka musztardy
 - świeżo zmielony czarny pieprz
 - sól
 
Wykonanie:
Łososia kroimy w podłużne paski. Sałatę przekładamy do miski, dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego łososia.
Do miseczki wlewamy sok z cytryn, dodajemy sól i mieszamy, aby się rozpuściła. Cały czas mieszając stopniowo wlewamy oliwę by powstała gładka emulsja.
Nadal mieszając, dodajemy miód i musztardę, doprawiamy do smaku pieprzem. Powstałym sosem polewamy sałatę, mieszamy i podajemy. Smacznego:)

     
                
                
                
                
                
            
            
                
                
                
                
                            
                
                
                
                
                            
                
                
                
                
                            
                
                
                
                
                            
                
                
                
                
                            