Gościmy

Odwiedza nas 219 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 28 grudzień 2015 18:32

Sałatka grzybowa polana

Napisała

Szukacie pomysłów na sylwestrowe sałatki?:) Oto jedna z nich. Sałatka grzybowa polana, a właściwie pieczarkowy torcik :) W oryginalnym przepisie sałatka jest układana warstwami w tortownicy, a następnie po odwróceniu i przełożeniu na talerz mamy torcik :) Prezentuje się naprawdę ciekawie, jednak już tak dobrze się nie kroi jak torcik, więc jak robiłam ją kolejny raz to zrobiłam w odwrotnej kolejności warstwową sałatkę w misie :) Na zdjęciach poniżej wersja torcikowa ;) Wersja warstwowa w salaterce prezentuje się równie dobrze, a wygodniej się nakłada. Decyzja należy do Was :)


Składniki: 

  • 1 duży słoik marynowanych pieczarek
  • 300g piersi z kurczaka
  • 3 jajka
  • 3 ogórki konserwowe
  • 3 ziemniaki
  • 2 średnie marchewki
  • 100g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • olej do smażenia
  • po pół pęczka szczypiorku i koperku/natki pietruszki
  • majonez

Wykonanie: 

Marchewki i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy. Ogórki drobno kroimy. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażamy mięso na oleju na rumiano.

Pieczarki odsączamy na sicie. Zieleniną drobno siekamy. Tortownicę o średnicy 18-20cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie tortownicy układamy ciasno pieczarki łepkiem do dołu. Pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Starajmy się trafić w dziurki powstałe między pieczarkami. Następnie wykładamy marchewką, lekko dociskamy do reszty. Marchewkę oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwę stanowią ziemniaki. Ziemniaki również oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienko majonezem. Na ziemniakach układamy podsmażone i wystudzone mięso, smarujemy je majonezem. Na mięsie układamy ogórki i znowu smarujemy majonezem. Na ogórki wykładamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Ostatnią warstwę stanowi żółty ser, który także smarujemy cienko majonezem. Sałatka jest już gotowa. Przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia sałatkę wyjmujemy na talerz odwracając formę do góry dnem i delikatnie odpinając obręcz tortownicy. Ostrożnie zdejmujemy folię spożywczą. Jeśli wolicie zrobić misie/salaterce wówczas warstwy układacie w odwrotnej kolejności :)  Smacznego :)

Źródło

Czytany 3892 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook