Szukacie pomysłów na sylwestrowe sałatki?:) Oto jedna z nich. Sałatka grzybowa polana, a właściwie pieczarkowy torcik :) W oryginalnym przepisie sałatka jest układana warstwami w tortownicy, a następnie po odwróceniu i przełożeniu na talerz mamy torcik :) Prezentuje się naprawdę ciekawie, jednak już tak dobrze się nie kroi jak torcik, więc jak robiłam ją kolejny raz to zrobiłam w odwrotnej kolejności warstwową sałatkę w misie :) Na zdjęciach poniżej wersja torcikowa ;) Wersja warstwowa w salaterce prezentuje się równie dobrze, a wygodniej się nakłada. Decyzja należy do Was :)
Składniki:
- 1 duży słoik marynowanych pieczarek
- 300g piersi z kurczaka
- 3 jajka
- 3 ogórki konserwowe
- 3 ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 100g żółtego sera
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- olej do smażenia
- po pół pęczka szczypiorku i koperku/natki pietruszki
- majonez
Wykonanie:
Marchewki i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy. Ogórki drobno kroimy. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażamy mięso na oleju na rumiano.
Pieczarki odsączamy na sicie. Zieleniną drobno siekamy. Tortownicę o średnicy 18-20cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie tortownicy układamy ciasno pieczarki łepkiem do dołu. Pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Starajmy się trafić w dziurki powstałe między pieczarkami. Następnie wykładamy marchewką, lekko dociskamy do reszty. Marchewkę oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwę stanowią ziemniaki. Ziemniaki również oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienko majonezem. Na ziemniakach układamy podsmażone i wystudzone mięso, smarujemy je majonezem. Na mięsie układamy ogórki i znowu smarujemy majonezem. Na ogórki wykładamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Ostatnią warstwę stanowi żółty ser, który także smarujemy cienko majonezem. Sałatka jest już gotowa. Przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia sałatkę wyjmujemy na talerz odwracając formę do góry dnem i delikatnie odpinając obręcz tortownicy. Ostrożnie zdejmujemy folię spożywczą. Jeśli wolicie zrobić misie/salaterce wówczas warstwy układacie w odwrotnej kolejności :) Smacznego :)