Dawno nie robiłam tego rodzaju sałatek, tym bardziej z selerem naciowym :) Nadszedł czas wypróbować nowy przepis :) Ciekawa sałatka o oryginalnym smaku – połączenie słonego i słodkiego, ja nieco zmodyfikowałam, ale nieznacznie. Prosta i szybka do przygotowania.
Składniki:
- seler naciowy
- pół małego pora (białe i zielone części) - pominęłam
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 duże kwaśne jabłka
- garść suszonych żurawin
- garść rodzynek
- sól, pieprz, odrobina ostrej papryki
- 4 łyżki jogurtu bałkańskiego lub innego naturalnego
- 1-2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Selera kroimy w piórka. Kukurydzę i fasolę odcedzamy na sicie (fasolę przepłukujemy na sicie wodą). Żurawinę na moment zalewamy gorącą wodą, po czym odcedzamy. Jabłka, obrane ze skórki, kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski, przyprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i łączymy z mieszanką jogurtu i majonezu. Smacznego :)