Gościmy

Odwiedza nas 157 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 05 kwiecień 2012 16:41

Babka tiramisu z sosem z mascarpone

Napisała

Jako propozycję wielkanocną przedstawiam babkę Tiramisu. Jako miłośnik kawowych przepisów musiałam ją spróbować:) Oczywiście w samej babce nie czuć kawy, mimo, że dałam jej jak zwykle więcej, za to w polewie owszem:) Smacznych Świąt:)!!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki zaparzonego espresso lub bardzo mocnej kawy
  • 1/4 szklanki  Kahlua lub innego likieru kawowego (dałam Baileys)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i solą. Masło ucieramy z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy jajka, po jednym, ucierając na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy ekstrakt  z wanilii. Następnie do masy dodajemy mąkę na zmianę z mlekiem, zaczynając i kończąc na mące. Ucieramy tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Przekładamy jedną szklankę do jednej miski i drugą szklankę do drugiej miski. Do jednej dodajemy zimne espresso (można dodać 1/2 łyżki kakao dla koloru) i mieszamy, do drugiej dodajemy likier kawowy i mieszamy (można dodać 1/4 łyżki kakao dla koloru).

Połowę z pozostałego w misce miksera ciasta wlewamy na dno formy babkowej i teraz bardzo delikatnie wlewamy lub nakładamy łyżką masę z espresso, rozprowadzamy równą warstwą. Na to równie ostrożnie i delikatnie, uważając, aby masy się nie pomieszały wykładamy (łyżką) masę z likierem i delikatnie rozprowadzamy po powierzchni.

Na końcu wykładamy pozostałą część ciasta z miski miksera, łyżką, układając małe kupki jedna przy drugiej - ta masa jest wyraźnie gęściejsza i cięższa od dwóch pod nią i trzeba to robić naprawdę delikatnie. Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 165ºC, do tzw. suchego patyczka. Mi to zajęło dłużej. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy w formie, wykładamy z formy i studzimy do końca.

Kawowy krem z mascarpone:

  • 60 g śmietany kremówki
  • 115 g mascarpone
  • 1/4 szklanki Kahlua lub innego likieru kawowego (użyłam Baileys)
  • 2 szklanki cukru pudru (dałam zdecydowanie mniej, połowa szklanki dla mnie jest wystarczająca)

Kremówkę mieszamy dokładnie z mascarpone, dodajemy cukier i likier i ubijamy na gładką i puszystą masę. Ja po prostu wymieszałam:) Kiedy babka jest całkowicie zimna, rozsmarowujemy krem po powierzchni, można posypać startą czekoladą lub kakao. Smacznego :)

 

Źródło

Czytany 2823 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook