Brownies uwielbiam, ale tego ciasta się troszkę obawiałam, ponieważ dla mnie brownies już jest słodkie, a tu jeszcze dulce de leche. Musiałam jednak spróbować :) Bardzo dobre, choć jednak tak jak myślałam dla mnie za słodkie, mimo, że dulce de leche dałam o połowę mniej :) Smakoszom słodkich ciast z pewnością posmakuje, chociaż ja następnym razem dam mniej cukru:)
Składniki:
- 115 g masła
- 170 g gorzkiej czekolady
- 25 g kakao
- 3 duże jajka
- 200 g drobnego cukru (proponuję zmniejszyć proporcje)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 140 g mąki pszennej
- 1 puszka dulce de leche (gotowa masa krówkowa) – ja dałam połowę puszki
Wykonanie:
W garnuszku na niewielkiej mocy palnika roztapiamy masło. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do roztopienia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy kakao, mieszamy tak, by nie było grudek.
Masę czekoladową przekładamy do misy miksera. Dodajemy jajka, jedno po drugim, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Następnie cukier, wanilię, mąkę i miksujemy.
Płytką foremkę do brownies o wymiarach 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę masy brownies. Na masę w równych odstępach wykładamy 1/3 dulce de leche. Końcem widelca zrobić zygzaki, by nie było grubych warstw dulce de leche. Następnie wykładamy resztę masy brownies. Na to łyżeczką wyłożyć resztę dulce de leche (ja dałam mniej) i znów zrobić zygzaki.
Pieczemy przez 35 - 45 minut w temperaturze 175ºC. Studzimy i kroimy na kwadraty. Smacznego :)