Sezon na babki rozpoczęty ;) Można teraz poeksperymentować, aby na święta wybrać jedną najlepszą :) Ta mi przypadła do gustu pewnie ze względu na nadzienie :) Jeśli lubicie ciasta babkowe to spokojnie możecie ją wypróbować, nie powinniście być zawiedzeni.
Składniki:
Orzechowe nadzienie:
- 75 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g orzechów pekan lub włoskich, z grubsza posiekanych
- 125 ml syropu klonowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 g masła
- 150 g drobnego cukru do wypieków (ja dałam 100g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 duże jajka
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Orzechowe nadzienie: W naczyniu umieszczamy mąkę i masło - rozcieramy między palcami (w taki sposób jak przygotowujemy kruszonkę). Dodajemy cynamon, posiekane orzechy i syrop klonowy. Mieszamy widelcem do połączenia; powstanie klejąca, grudkowa pasta. Odkładamy.
Ciasto: Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną – przesiewamy i odkładamy.
W misie miksera umieszczamy masło i cukier. Ucieramy do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane suche składniki w dwóch turach, na zmianę z kwaśną śmietaną i mieszamy szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Formę do babki z kominkiem o średnicy 23 cm (i pojemności 2.5 litra) smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Przekładamy do niej ponad połowę ciasta, następnie na jego środek kładziemy nadzienie orzechowe, w taki sposób, by nie dotykało formy (inaczej przyklei się do formy, nadzienie powinno być otulone przez ciasto). Przykrywamy pozostałym ciastem.
Pieczemy w temperaturze 165ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka (uwaga: jeśli patyczek natrafi na nadzienie orzechowe będzie klejący). Wyjmujemy, studzimy, podajemy oprószoną dodatkowym cukrem pudrem. Smacznego :)