Gościmy

Odwiedza nas 270 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 03 marzec 2018 19:29

Waniliowe ciasto z wiśniami i kruszonką

Napisała

Pyszne maślane ciasto z wiśniami. W oryginalnym przepisie był rabarbar i wiśnie, ale ja robiłam tylko z wiśniami :) Uwielbiam kruszonkę, ona moim zdaniem dodaje smaku wielu wypiekom, jak widzę, że w przepisie jest kruszonka, to już wiem, że będzie pyszne ;) I nie myliłam się :) Zdecydowanie warto je wyprobować, a do tego jest szybkie i proste.

Składniki:

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 120 - 150 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego)
  • 2 duże jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g skrobi ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 300 g wiśni (odmrożonych, odsączonych na durszlaku) - ja użyłam takie z syropu

Kruszonka:

  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego)
  • 60 g masła, roztopionego

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia – przesiewamy i odkładamy.

W misie miksera umieszczamy masło z cukrem. Ucieramy/miksujemy do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników lub mieszamy przy pomocy szpatułki. 

Kruszonka: Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozcierając między palcami, formujemy z nich kruszonkę.

Formę o wymiarach 23 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozkładamy owoce. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, kroimy i podajemy. Na ciepło jest najlepsze. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2512 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook