Pyszne maślane ciasto z wiśniami. W oryginalnym przepisie był rabarbar i wiśnie, ale ja robiłam tylko z wiśniami :) Uwielbiam kruszonkę, ona moim zdaniem dodaje smaku wielu wypiekom, jak widzę, że w przepisie jest kruszonka, to już wiem, że będzie pyszne ;) I nie myliłam się :) Zdecydowanie warto je wyprobować, a do tego jest szybkie i proste.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g masła
- 120 - 150 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego)
- 2 duże jajka
- 180 g mąki pszennej
- 60 g skrobi ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 300 g wiśni (odmrożonych, odsączonych na durszlaku) - ja użyłam takie z syropu
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g drobnego cukru do wypieków z wanilią (np. domowego)
- 60 g masła, roztopionego
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia – przesiewamy i odkładamy.
W misie miksera umieszczamy masło z cukrem. Ucieramy/miksujemy do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodajemy przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników lub mieszamy przy pomocy szpatułki.
Kruszonka: Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce i rozcierając między palcami, formujemy z nich kruszonkę.
Formę o wymiarach 23 x 30 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, wyrównujemy (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozkładamy owoce. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, kroimy i podajemy. Na ciepło jest najlepsze. Smacznego :)